Monday, September 26, 2011

SAHABAT vs KAWAN

Sahabat dan Kawan satu perkataan yg berbeza internally..The meaning still the same which is "Friend"
cth: Saya ada ramai KAWAN tapi 2-3 org jek SAHABAT saya....
faham tak maksud dia?

For me, KAWAN is like member2, hangout together2, lepak2, gelak2, cit cat and then balik, tido..
while SAHABAT, bila kite ketawa dia ketawa, bile kite sedih, dia bg semangat, bile kite sakit, dia sedih, bile kite ada masalah, dia cuba bg solution and macam2 lagi dia buat kat kite..and paling penting sekali SAHABAT adalah seseorang yg APPRECIATE kita dan tidak pentingkan diri sendiri.

Memang orang ada kata berKAWAN biar seribu, berCINTA biar satu, tp kalau dlm seribu tu semuanyer KAWAN tapi takde SAHABAT susah juga kan..?

Things that differentiate within KAWAN and SAHABAT:

1. Sometimes we need friends to talk about love and life, kan? So kat cini u all rasa SAHABAT ker KAWAN yg patut listen? Haruslah SAHABAT. Kalau KAWAN takde maknanye dia nk dgr, maybe dia dgr but just dgr, no solution and after that he/she might forget apa yang kita story kt dia. Whilst SAHABAT, dia dengar, give the solutions, the ideas, and support us no matter how.

2. Kalau kite ajak lepak kan,

KAWAN: "lepak? kat mana? tempat best ker? tak best taknak g la....tgk la dulu camner, tak janji...(dlm hati dia ni lepak mesti tempat2 yg tak best)
SAHABAT: owh nak lepak ker....boleh....nanti free kite lepak sama ok...tak kesa mana2 pon
boleh...

3. Kalau kite ajak g tgk mubee,

KAWAN: mubee apa? erkk citu tak beshnyer....hmmm dh tgk dgn bf ritu, citer len please...ok tp tlg la booking nnt mls beratur beli tiket...
SAHABAT: beshnyer...mubee apa? nk tgk kt mana? ......jom2 mubee....dh lama kita tak tgk mubee sesama..

4. Kalau kite gadoh dgn bf/gf/suami/isteri/family

KAWAN: gado lagik? kenapa? mesti ada tak kene ni...try la cr solution camner...chill dulu...enjoy life
SAHABAT: laaaa gado ker? isk mcm mana leh jd camtu? cuba cerita apa masalahnya..


so which one did you prefer the most....haruslah SAHABAT kan..

renung-renungkan dan selamat beramal...


Love,
Nana

2 comments:

j b r said...

everybody prefer "sahabat" but to find that soulmate is most difficult part. right :)

nainafadina said...

agreed.. :)